Salı, Ocak 15, 2013

Tiyatrodan Spora, Muzikten Sinemaya Bir Omur: Lale Oraloglu




Lale Oraloglu (8 Eylul 1924, 15 Ocak 2007)


6. olum yildonumunde unlu oyuncu ve milli sporcu Lale Oraloglu ile ilgili kucuk bir derleme.. Oraloglu’yu kaybettigimizin ertesi gunu Bianet’te cikan yazisinda Ugur Yuksel soyle anlatiyordu degerli sanatciyi; ‘Tutkusu o küçük bedenden taşan bir kadındı. Kahkahası, her an karşısındakine bulaşacak deliliği ve çılgın bakışları onu herkesten başka kıldı’. (Deli Kahkahasi, 16 Ocak 2007 – Ugur Yuksel- )


Tiyatroda, sinemada yakaladigi basariyi daha oncesinde sporda da yakalamasi, belki herkes tarafindan bilinmez.. Koyu bir Galatasarayliydi, ve bu forma altinda 1951-1957 yillari arasinda Turkiye Kurek Sampiyonluklari kazanan takim kaptani Oraloglu, yuzmede de 400 metrede Turkiye sampiyonlugu kazanmis; spor tutkusu ona bir de gulle atmada Turkiye ikinciligi getirmisti..


Lale Oraloglu’nun dolu dolu hayati gercekten hayran birakacak nitelikte.. 7 yasinda calinan piyano, konservatuarda piyano ve san bolumlerinde calisma, tiyatro ve sinemaya gecis, yonetmenlik ve senaryo calismalari, ve iste o rekorlar, sampiyonluklar ile parlak bir spor hayati.. Daha anlatilacak bircok basarisi oldu sanatcinin.. 

Edebiyat Fakultesi’nde Ingiliz Filolojisi mezunuydu.. Oraloglu ayni zamanda gazeteciydi de.. Uluslararasi festivalleri, gidip yerinde takip eder ve gazetede okurlariyla paylasirdi.. Hepsinin otesinde bir anneydi Lale Oraloglu, kendisi gibi sanatci kizi Alev Oraloglu’nun adini verdigi bir de film sirketi, Alev Film’i kurmustu.. Kizim adinda bir polisiye kitabi da Hurriyet Yayinlari tarafindan yayinlanmisti..


Gelin, Oraloglu’nun hayatindan detaylara su guzel yazida bir daha goz atalim hep beraber http://eski.bianet.org/2007/01/16/90284.htm

Turkiye'nin degerlerinden, kolay kolay dunyaya gelmeyen cok yonlu bir sanatciyi hatirlatmak, ve kendim de yeniden hatirlamak istedim.. Yaziyi bitirirken asagidaki linkten Lale Oraloglu’nun 1961’de Turk Filmleri Yarismasi’nda En Iyi Kadin Oyuncu Odulu kazandigi Kirik Canaklar filmini bulabileceginizi hatirlatirim.. Iyi seyirler :o)



Nils Filmer 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder