Salı, Ocak 15, 2013

‘’Vardim, Varim, Var olacagim’’: Rosa Luxemburg



Unlu dusunur, ekonomist ve politikaci Rosa Luxemburg ve yol arkadasi Karl Liebknecht’in katledilisinin de yildonumunu gosteriyor takvimler bugun.. Tam 94 yil oncesi.. Fikirleri nedeniyle defalarca hapse girmis olan Luxemburg, Ocak 1919’da yasanan gerici ayaklanmanin, sol gorusu yok etmek amacli saldirilari sonucunda suikasta kurban gitmisti.. 

Donemin gonullu, yani paramiliter orgutlerinden Freikorps tarafindan yakalandilar.. Bir nevi kelle avcisi olan bu kisiler tarafindan da ayni gece iskence edilerek katledildiler.. Rosa’nin cesedi Landwehr Kanali’na atildi, Liebknecht ise basindan vurularak olduruldu..


Olumunden sadece 1 gun once, son yazisinda ironik bir sekillde soyle demisti Luxemburg: ‘'Berlin'de duzen hukum suruyor. Surdurulmesi icin durmaksizin yeni kanlarin dokulmesi, yeni katliamlarin yapilmasi  gereken bir duzen’'.. Son yazisindaki sivri uslubunun kendi damarini da kesecek ve bahsettigi dokulen kanlara kendi kanini da katacak cizgiyi gectigini coktan farketmisti.. Artik umutsuzca, hevessiz yaziyordu cunku..

(Asagida, 2010 yilinda Claire Diterzi'nin Luxemburg anisina yaptigi Rosa la Rouge sarkisinin klibini izleyebilirsiniz)..


Iste bu dusunuru rahatsiz eden, ideolojisini bu yonde gelistirmeye yonelten, Donemin Avrupasi’na bir goz atmak icin su yaziyi tavsiye edebilirim;  http://www.toplumsol.org/15-ocak-1919-vardim-varim-var-olacagim/  (Yesim Dincer – Toplumsol)

Son yazisinda yazdigi gibi, Vardi, Var Oldu ve Hep Var Olacak..
 
Nils Filmer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder