Pazartesi, Ocak 21, 2013

21 Ocak 2013 Ay-Jupiter Birlesmesi

Nils FILMER, Bodrum


Ocak ayinin onemli gokyuzu olaylarina bakinca, sirada 21 Ocak gecesi gozlemleyebilecegimiz, Ay ile Jupiter’in birlesmesi var... Iki gok cismi o kadar yakinlasacak ki, birbirlerine bir kez daha bu kadar yakin olacaklari gelecek tarih 2026 yili olacak.. Siz de eger hava kosullari elverirse, Pazartesi gecesi, mesela 21:00 civari gokyuzune bir bakin.. Piril piril goz kamastiran Ay’in yanibasinda, yanip sonen Jupiter’i goreceksiniz.. Gunes sistemimizin bu en buyuk gezegenini, zaten hemen hemen her gece gozlemleyebiliyoruz ve etmeye de devam edecegiz; ancak Ay ile bu kadar yakin bir sekilde (yaklasik 1 derece) gokyuzumuzu suslemeleri, ciplak gozle gorulebilen olaylar nadir oldugu icin onemli.. Birlesme sirasinda Ay, dolunay konumunda olmayacak.. Ayin 78%’ini goruyor olacagiz..


Bu iki cismi bir arada izlerken, galaksideki konumlarini karsilastirmak belki de olayin ne kadar nadir olabileceginin de bir aciklamasi olur..  Ayin 21’inde Ay, Ocak ayi boyunca dunyadan en uzak konumunda (405,311km) bulunacak. Ayni zamanda Jupiter de Gunes Sistemi icinde bulunailecegi en uc noktada olacak.. 21 Ocak birlesmesinde Jupiter, Ay’in bize olan uzakliginin yaklasik 1600 kati daha uzakta olacak aslinda.. Ay’in Dunya’ya olan uzakligi 1,35 isik-saniyesi olurken, Jupiter ise 37 isik-dakikasi mesafede olacak dunyamiza..

Bu da (37 x 60) / 1.35 = 1644 birim fark yapiyor..

Inanilmaz!

Guney Amerika’da yasayanlarin biraz daha sansli olduklarini da soyleyebilirim.. Cunku kuzeyde bizim goremeyecegimiz sekilde, G.Amerika’da okultasyon olayi da gozlenebilecek.. Yani, Jupiter’in Ay’in arkasindan kayip gececegi gozlenebilecek, tabiki teleskop yardimiyla..

Astronomi boyutunu kisaca ozetledigim bu olayin suphesiz ki bir de astrolojik boyutu var.. Ne yazik ki bu konuda hem bilgili degilim, hem de  dogrusunu soylemek gerekirse cok merak etmiyorum.. Ancak cok sayida meraklisi olan insan olacagini tahmin edebiliyorum.. Bu yuzden sadece bir bilgi verebilirim, birlesme Boga takim yildizi civarinda olacagi icin, muhtemelen Boga burcuna sahip kisiler ve/veya yukseleni Boga olanlar daha fazla etkilenebilir birlesmeden (sadece bir tahmin)..


(Ay'in 2013 yili boyunca her gun hangi evrede oldugunun animasyonu - 21 Ocak'ta 78%'i gorecegiz)

666 milyon km mesafedeki  bu dev gezegen, bize uzaklardan, ama yine de Ay’in yanibasindan goz kirpiyor olacak o gece.. Ilgilenenlere tavsiye ederim :)

Nils Filmer

NOT: Zorunlu olarak eklemeliyim ki, komplo teorilerine bayilan bir milletiz.. Ucsuz bucaksiz Gunes Sistemi’nde sadece dunyadan bakilan perspektif nedeniyle yakin gordugumuz iki cismin birlesmesinin herhangi bir negatif etki yaratmasi imkansiz.. Jupiter’in uzakliginin tam da '666' (milyon km) olmasina ragmen ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder