Salı, Ocak 22, 2013

Sarkisi Kendisinden Unlu Bir Mistik: Rasputin



Nils FILMER, Bodrum

Bu  sarkiyi, sanirim cok da dusunmeden hemen tahmin ettiniz.. Almanya’da kurulmus unlu grup Boney M’in sarkisinda bahsedilir Rasputin’den.. Ra-Ra Rasputin, Russia’s greatest love machine.. Peki kim bu bahsedilen Rasputin ve onun tarihteki onemi neydi?

Grigori Yefimovich Rasputin, 144 yil once bir 22 Ocak gunu Ural Bolgesi’ndeki Pokrowskoye koyunde dogmustu.. Tarihte ikna gucu cok yuksek, ama ayni zamanda da bir o kadar korkulan (fiziksel goruntusunden dolayi), guclu bir Rus kesis, vaiz ve mistik olarak bilinirdi.. Ozellikle, Car 2.Nikolas ve Carice Alexandra’nin ogullari Alexey’in hemofili hastaligini doga ustu gucleriyle tedavi etmesiyle doneme damga vurmustur.. Doktorlariin uzun tedavi ugraslarina ragmen Aleksey’in kanamalarini durdurmasi uzerine siklikla saraya davet edilen Rasputin, hipnotizma yontemiyle Car’in oglunu iyilestirmistir..


Genclik yillarinda, Rasputin daha henuz 18 yasindayken hirsizlik suclamasiyla tutuklaninca, uc ayligina Verkhoturye Manastiri’na yollandi ve burada din egitimi gormeye basladi.. Kisa bir sure sonra genc adam, Meryem Ana goruntuleri gormeye basladi ve kendini aziz ilan etti.. 1900’lu yillarin baslarinda, uzun suren bir geziye cikan Rasputin’in Yunanistan’a kadar gittigi anlatilir bu gezisinde.. Geri dondugunde ise o artik uzaklardan gelen mistik bir sifaci ve aziz olarak taniniyordu.. Saraya girisi ve Aleksey’i tedavisi de bu doneme denk gelir.. Ic kanamalari siklikla tekrarlayan Car’in kucuk oglu icin, Rasputin her defasinda saraya davet edilmis ve hipnoz seanslariyla Aleksey’i iyilestirmisti..

Papaz Rasputin’in, Car 2. Nikolas’in zamanla yakin bir dostu olmasi hatta sirdasi olarak bile anilmasi, her donemde, her iktidarin basina geldigi gibi, iktidara yakin olmak isteyen diger nufuzlu kisiler arasinda huzursuzluk olusturmaya basladi.. Kimine gore Rasputin, sinir tanimaz bir sarlatandi.. Bazi soylular bu papazin Skopsty Tarikati’na dahil oldugunu ogrenmislerdi.. Bu tarikat, sapkin bir sekilde gunahlardan arinmanin tek yolunun, suc isleyerek arinmak olduguna inaniyorlardi.. Bu da Rasputin’i, bir din adamina yakismayacak derecede sapikca bir ozel hayat yasamaya itmisti.. Icki ve kadin bagimliligi oldugu iddia ediliyordu.. Hatta rahibelere tecavuz ettigine kadar varan iddialar bizzat saraya yakin asil aileler arasinda kulaktan kulaga yayildi.. Bu iddialarin baslica nedenleri arasinda, Rasputin’in Car’a cok yaklasmasi yatiyordu.. Yani bir koylunun..

1.Dunya Savasi donemi baslamisti.. Rasputin savas karsiti goruslere sahipti ve her firsatta bu fikirlerini savunuyordu.. Evet o bir koyluydu.. Ne zaman bir savas yasansa, bundan en cok fakir koylulerin etkilenecegini iyi biliyordu.. Zaten ellerinde hicbir sey olmayan bu insanlar, son varliklarini da savaslarda yitiriyorlardi.. Savas karsiti birinin, hele ki Rasputin gibi tehlikeli bir mistik din adaminin surekli sarayda bulunarak fikirleriyle Car’i etkilemesi cok olasiydi.. Zaten Rasputin de Car’i Almanya ile baris yapmaya ikna etmeye cabaliyordu.. Ote yanda, kandan ve savas ekonomisinden beslenen soylu aileler icin baris ortami, zarar demekti.. Hic zaman kaybetmeden Rasputin icin sonun baslangici olacak sureci baslattilar.. Rasputin bir Alman ajanidir soylentisini yaydilar.. Onlarin kontrolundeki gazetelerde artik hergun Rasputin aleyhinde yazilar cikiyor, ve onun Carlik duzenini yikmaya gelmis biri oldugu savunuluyordu..

Nitekim, Papaz Rasputin kendisine bir vahiy geldigini ve eger Car 2. Nikolay orduyu bizzat cephede yonetmezse savasin kaybedilecegini soyledi.. Bunun uzerine Car savasa katildi, ve ulkeyi yonetmek Rasputin’in kontrolundeki Carice Alexandra’ya kaldi.. Bu da tutarsiz hareketlerle ulke yonetiminde guc kazanan Rasputin’in herseyi yavas yavas mahvetmesiyle sonuclandi.. Sarayi destekleyen gruplar birer birer destegini cekti ve Romanov Hanedani olarak adlandirilan uzun donemin catirdamasi hizlandi..


Toplumda yeterli tepkinin artik olustuguna inanan soylu ailelerden olusmus bir grup, bu ortamdan cesaret alarak 1916 Aralik ayinda Rasputin’i ortadan kaldirdilar.. Olumu de yasami gibi siradisi olmustu Rasputin’in.. Once zehirlendigi iddia edildi.. Ama bu mistik din adaminin vucudu anlasilan zehirden etkilenmemisti.. Ardindan silahla vuruldu.. Ayaga kalkti tekrar vuruldu, ta ki hareket edemeyecek hale gelene kadar bu grup tarafindan olesiye dovuldu.. Hala oldugunden emin olamadiklari Rasputin’i bir beze sararak, Neva Nehri’nin soguk sularina attilar.. 

Cesedi nehirden cikarildiginda, hemen otopsi yapildi Rasputin’e.. Olum sebebi soyle aciklanacakti; agir iskenceye bagli cesitli travmalar ve soguk su kaynakli hipotermi.. Geriye oldukca garip bir hayat hikayesi kaldi.. Sibirya’nin bir dag koyunde baslayan hayat cizgisi bu adami Rus Cari’nin danismani mistik bir papaz olmaya kadar goturdu ve bu asiri uclarda dolasan fikirleri, ile firtinali ozel hayati onun sonunu getirdi..

Nils Filmer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder