Turk futboluna damga vurmus en onemli isimlerden Elefterios Kucukandonyadis, yani Ordinaryus lakabiyla tanidigimiz Lefter, aramizdan ayrilali 2 yil oldu.. Fenerbahce ve Milli Takim tarihinin en onemli golculerinden biri olan Lefter'i, 13 Ocak 2012 tarihinde kaybetmistik..
Arnavutluk'tan Anadolu'ya goc etmis bir Rum ailesinden gelen Lefter, zamanla Turkiyeli oldu, daha sonralari ise Turk Milli Takimi'nda 50 kez forma giyerek 22 golun altina imzasini atti ve futbol tarihimizdeki efsaneler arasina girdi..
1925 yilinda Buyukada'da 10 cocuklu bir ailenin 7. cocugu olarak dunyaya gelen Elefterios, kucuk bir cocukken mahalle arasinda kagittan toplarla, ayakkabisiz basladigi futbola, yillar icinde sikica sarilarak hizlica kendini gelistirdi.. Sirasiyla Buyukada, Adalar ve daha sonra 1941 yilinda Istanbul'a gelerek, Taksimspor'da sergiledigi futbol yetenegiyle kisa surede kendine buyuk bir hayran kitlesi yaratti..
1943 yilinda askere cagrildiginda futbola vermek zorunda kalacagi mecburi ara gozunu korkutmustu. O zamanlarda askerlik de oldukca uzundu.. Tam 4 yil boyunca Diyarbakir'da vatani gorevini yapti, bu surede askeri birliginde de futboldan ayri kalmamaya ozen gosterdi..
Istanbul'a dondugunde ise mutluluktan havalara ucacagi bir teklifle karsilasmis, Lefter'e 1947'de Fenerbahce Kulubu talip olmustu..Bundan sonra Lefter de kariyerindeki altin yillarini yasamaya baslamisti. Profesyonellestikce golleri siralamaya basladi.. Once birer birer, sonra onlari bulan ve Italya'ya transfer olmadan once 100 gole ulasan karsi konulamaz bir forvetti artik Lefter Fenerbahce'de..
Lefter, Avrupa macerasinda da basaridan basariya kostu ve Italya'da Fiorentina ile Fransa'da Nice kuluplerinde birer sezon gecirdi.. Artik yalnizca Turkiye'nin degil, Avrupa'nin da Turco diye adlandirdigi bir yildiz olarak 1953'te Fenerbahce'ye donus yapti ve sari-lacivertli forma altinda oynayacagi 11 sezonda tam 323 gole daha imzasini atacakti..
Ne var ki, ulkesiyle paralel kendi yasami da bazi zor zamanlardan gecti Lefter'in.. Bunlarin basinda tarihimizin utancla anilan 6-7 Eylul olaylari geliyor.. 1955 yilinin Eylul ayinda, azinliklara karsi yasanan siddet ve yagma olaylarinda, cogu Rum kokenli vatandasimiz gibi Lefter ve ailesi de kotu bir sekilde etkilendi..
Kucukandonyadis, o gunleri soyle anlatiyor; ''Onbes gun once gol attigimda omuzlardaydim.. O gun ise kaya ve boya tenekeleriyle karsilastim.. En kotusu harclik verdigim cocuklar evime saldirdi.. Evde ne pencere, ne kapi kalmisti.. Kizlarim kucuktu, onlari oldurmeye kalktilar.. Istanbul Emniyet Muduru evime geldi.. Gece gordugu manzara karsisinda 'Aman Allahim' demisti...Cok sordular kim yapti diye, ama o gun de soylemedim, bugun de soylemeyecegim''..
Basarilarla dolu bir kariyerin ardindan, 1964 yilinda futbolu birakan Lefter'i, Fenerbahceliler ve tum futbolseverler ise hic birakmadi.. Onu izleme sansini yakalayanlar bu essiz yetenegi, cocuklarina anlatarak futbolculugunu hic izleyememis olan yeni nesile tanistirdilar, Lefter'in bugune kadar sevilmesine ve ona saygi duyulmasina vesile oldular..
O da, tipki Metin Oktay gibi, Hakki Yeten gibi, forma rengi ayirt etmeyen futbolseverlerin gonlunde taht kuran sporcular arasindaki yerini aldi; deyiste de soylendigi gibi golculugu su sozlerde gunumuze miras kaldi..
''Ver Lefter'eee, yaz deftere..''
Nils Filmer
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder