Perşembe, Ocak 16, 2014

Kent Duvarları'nın İzinde Yarım Asır: Burhan Doğançay

Gectigimiz yil (2013) bugun kaybettigimiz usta ressam ve fotograf sanatcisi Burhan Dogancay, belki de en cok Kent Duvarlari'ni yansittigi resimleriyle bilinir (wall-art)..

Dogancay, insanlarin ve icinde yasadiklari toplumun kulturel ve politik gibi tum sosyolojik unsurlarini yansittigini dusunerek hayranlik duyuyordu duvarlara.. 1960'li yillardan bu yana 40 yil boyunca, tam 114 ulkeyi gezdi bu ugurda, o duvarlari fotograflayarak.. Bu fotograflar, daha sonra usta sanatcinin marifetli ellerinde birer tabloya donusecekti..

Burhan Dogancay, resimlerinde agirlikli olarak kolaji veya, fumaj denen tutsuleme yontemini kullaniyordu.. Eserlerinde ozellikle kolaj calismalarinda kullandigi yiritlmis kagit seritleri objesiyle ve bunlarin golgelerini karakteristik olarak resmetmesiyle ayirt edilir..



Kurdeleler Serisi calismalarinin ardindan, reklam panolarini andiran Koniler Serisi adli eserlerinde kullandigi farkli teknikler ile sanat dunyasinda yine iz birakmistir. Nitekim, ressamin daha once bir sanatsever tarafindan $50,000'a aldigi Mavi Senfoni adli tablosu (aşağıdaki fotoğrafta görülebilir), Kasim 2009'da bir muzayedede tam $1,7 milyon (yani yaklasik 2,2 milyon TL)'ye satin alinmistir.. Bu tablonun onemli ozzelliklerinden biri de, 1987'de duzenlenen ilk Istanbul Bienali icin resmedilmis olmasidir..

Unlu ressam bugune kadar, aralarinda New York Metropolitan Sanat Muzesi ve Modern Sanat Muzesi'nin de aralarinda bulundugu 70 degisik ulke muzesinde sergiler acmistir.. Metropolitan ve Guggenheim gibi muzelerde surekli sergilenen eserler arasinda Dogancay'in resimleri de bulunmaktadir..


2004 yilinda, Istanbul Beyoglu'da kendi adini tasiyan Burhan Dogancay muzesini acarak, ulkemizdeki ilk Cagdas Sanat (Contemporary Art) muzesinin kurulmasinda onculuk etmistir.. Müzede Burhan Doğançay'ın sanat hayatı boyunca verdiği eserlerden oluşturulmuş bir retrospektif koleksiyon ile beraber, babası Adil Doğançay'ın eserleri de sergilenmektedir.. Müze, sanata eğitim üzerinden destek vermek amacıyla her yıl geleneksel olarak 8-14 yaş grubuna yönelik resim yarışmaları düzenlemektedir..

16 Ocak 2013 tarihinde İstanbul'da kaybettiğimiz ünlü sanatçı, Bodrum'a bağlı Turgutreis beldesindeki Karabağ mezarlığında defnedilmiştir..

Türk resim sanatına verdiği katkılar için teşekkürler, değerli ustayı saygıyla anıyorum..

Nils Filmer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder