Pazartesi, Ocak 20, 2014

Busby'nin Bebekleri

Alex Ferguson'u futbola az çok ilgisi olan hemen herkes tanır.. Yıllarca yönettiği takımıyla adeta özdeşleşmiş, Manchester United'tan her bahsedildiğinde konu mutlaka Sir ünvanlı çalıştırıcısı Ferguson'a da gelir.. Kırmızı Şeytanlar'ın tarihinde bir başka efsane çalıştırıcı ise, yine bir İskoç olan Matt Busby'dir.. Ferguson'dan önce kulüp tarihinde en çok iz bırakan, başarılarıyla rekor üstüne rekor kıran kişidir aynı zamanda.. Bugün 20. ölüm yıldönümü olan Busby için 2008'de yazmış olduğum yazıyı paylaşıyorum..

(6 Şubat 2008)

Matt Busby, futbolculuk ve teknik direktörlük kariyeriyle, dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran İskoçyalı bir efsane. Düşünülenin aksine, Manchester United kulübünün en uzun süre teknik direktörlük yapan ismi o aynı zamanda. Alex Ferguson henüz 21 seneye ulaşmışken; Busby, Kırmızı Şeytanlar'ı yaklaşık olarak 25 sene boyunca yönetti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında hem babasını hem de tüm amcalarını kaybeden Matt Busby, futbol kariyerine 1928'de Manchester City takımında başladı ve bu takımda yıldızlaştı. 1945'te başladığı teknik direktörlük kariyerinde de çok uzaklara gitmedi Busby, bu seferki durağı ezeli rakip Manchester United kulübüydü. City'den sonra Liverpool'da 5 sene oynayan Busby, futbolcu veya teknik direktör olarak toplamda 33 sene ise Manchester şehrine hizmet etti. Manchester ile özdeşleşmesi bu yüzden İskoç futbol adamının.

Busby'nin Bebekleri tanımlaması ise, Manchester United kulübünde oynayan bir grup oyuncuya verilen bir isimdi. Geleneğin aksine diğer takımlardan transfer yapılmadan, kulübün kendi genç takımından yetiştirilerek A takıma kazandırılan “Bebekler”, Matt Busby'nin yönetiminde, 1956'da 21 yaş ve 1957'de 22 yaş ortalaması ile kazandıkları şampiyonluk ve ulaştıkları FA kupası finali ile bir anda dikkatleri üzerine çekti.

1957-1958 sezonuna da şampiyonluk hedefiyle başlayan bu genç United kadrosu, bir Avrupa Kupası deplasmanı dönüşü, futbol tarihinin en büyük trajedilerinden birine uğradı. 6 Şubat 1958'de Cverna Zvezda (Kızılyıldız) takımıyla Belgrad'da yaptığı maçtan döndükleri uçak, Münih havalanında piste çakıldı ve kulüp oyuncularından yedisi ile üç kulüp yetkilisi kaza sırasında öldü. Bir diğer oyuncu, Duncan Edwards da daha sonra hayatını kaybederken iki oyuncu daha tekrar futbol oynayamadılar. Busby ise ciddi yaralandığı kazanın ardından bir süre ara verdiği görevine dönmeyi başararak kazanın şanslı isimleri arasında yer aldı (Bir diğer şanslı isim ise, kazayı yine yaralı olarak atlatan Bobby Charlton'du).

6 Şubat 2008, kazanın 50. yıldönümünün anıldığı tarih. Faciada hayatını kaybeden toplam 23 kişi için Old Trafford'da organize edilen anma töreninin davetlileri arasında, kazadan sağ kurtulan Bobby Charlton da var. Ayrıca Wembley'de oynanacak İngiltere-İsviçre hazırlık maçı da bu anma törenleri çerçevesinde 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayacak.

Rio Ferdinand'ın yaptığı çağrı önemli; “Umarım taraftarlar saygı duruşu esnasında sessiz kalacaklardır”. Saygı duruşlarının, saygısızlaşmasında musdarip olan Türk futbol camiası için de manidar bir istek olmuş Ferdinand'ınki.

Hazır Türk futbolseverlerden bahsetmişken, bir duyuru da ben yapmak istiyorum. Kaderin garip bir cilvesi, Manchester şehrinin iki büyük takımı United ve City, Premier Lig'de 10 Şubat Pazar günü karşı karşıya gelecekler. Bu karşılaşma Busby'nin futbola başladığı Manchester City ile teknik direktör olarak yıldızlaştığı Manchester United arasında ve yine saygı duruşuyla başlayacak. Bu maçta da beklenti, M.City taraftarlarının da saygı duruşuna uymaları. İşte bu yüzden Manchester United Başkanı David Gill'in sözleri önemli, “Kazadan etkilenen sadece Manchester United takımı değildi, aynı zamanda Manchester şehri ve tüm futbol camiasıydı”.

Bu karşılaşmada alınan özel izinler sonucu, United futbolcuları, Busby'nin Bebekleri dönemini yansıtacak 1950'lerin dizaynında formalarla sahaya çıkacaklar. Formalarda reklam yer almayacak ve numaralar birden onbire kadar sıralanacak. Manchester City takımının da özel dizayn bir formayla sahaya çıkması bekleniyor.
Premier Lig yayın hakkını ülkemizde elinde bulunduran kanalın da bu tarihi maçı vereceğini öngörecek olursak, siz futbolseverlere tavsiyem, Pazar günü öğleden sonra futboldan öte birşeyler izlemek isterseniz gözünüz Manchester derbisinde olsun. Yukarılardan maçı izleyecek olan Busby'nin Bebekleri'ni, biz de ekranlarımız başında yalnız bırakmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder