Cumartesi, Aralık 01, 2012

Freund Almanlar'in Ruya Hafta Sonunu Bireysel Zaferle Taclandirdi

* English summary of the article at the end of the page

Severin Freund, Kuusamo'nun sampiyonu
     Kuusamo'da sampiyon Severin Freund oldu.. Bir gun oncesinde takimlar sampiyonasinda Almanya'nin 1. gelmesinden sonra, bireysel kategoride de gulen Alman sporcu Freund'un zaferi, bu sezonki 2. sampiyonlugu oldu.. Iki atlayis sonunda 134,5 ve 135,5 metrelik atlayislarla toplamda 266,1 puan alan Severin Freund'un ardinda Rus sporcu Dimitry Vassiliev 265,4 puanla ikinci oldu.. Bu sonuc 32 yasindaki Rus sporcunun 2009 Planica'dan beri ilk podyumu oldu.. Isvicreli Simon Ammann ise 255,7 puanla ucuncu sirada kendine yer buldu.. Ammann bu dereceyle toplamda 67. podyumunu yaparak genel siralamada Schlierenzauer'i gecti ve tum zamanlarin en cok podyuma cikan 6. kayakla atlamacisi oldu.

Ilk haklar sonunda ilk sirada olan Slovenyali Jaka Hvala'nin, ikinci hakkini cok kotu kullanmasi ile yarismayi ancak 24. sirada bitirerek galibiyeti adeta Freund'a hediye etti. Ilk hakkinda 141m atlayan Sloven, 2. hakta ancak 97m'yi gorebildi.. Bir gun once sampiyon olan Alman takiminin gozbebegi Andreas Wellinger, bireysel yarismada da 5. olarak buyuk bir basariya imza atti. Takim arkadasi Andreas Wank da 16. olarak ilk Dunya Kupasi puanlarina ulasti.. 40 yasindaki emektar sporcu Noriaki Kasai'nin 7.ligi de takdire sayandi..

Favoriler arasinda ilk siralarda yeralan Avusturyali Thomas Morgenstern ve Norvecli Anders Fannemel ilk atlayislarda elemeyi gecemeyip hayal kirikligi yarattilar.. Avusturyali Andy Koffler son 2 yilda kazandigi Kuusamo'da ust uste 3. zafer elde eden ilk sporcu olma sansini degerlendiremedi..

Avusturya takimi  bu kez istedigini alamadi.


Cuma gunu yapilan sezonun ilk takimlar mucadelesinde galibiyeti Avusturya'nin onunde 1. gelen Almanya kazanmisti.. Daha henuz 17 yasindaki genc sporcu Andreas Wellinger'in basarili atlayislari Almanlar'a birinciligi getirirken bireysel mucadele icin de basari sinyallerini vermisti.. Gectigimiz hafta katildigi kariyerinin ilk Dunya Kupasi yarismasinda da Wellinger, Lillehammer'de 17.lik ve 5'lik dereceleriyle dikkat cekmisti.. Wellinger ayni basariyi Kuusamo'da da tekrarladi.. Neumayer, Freitag ve Freund'un da yeraldigi Almanya takimi toplamda 1104, 1 puanla kazanirken, ikinciligi Avusturya 1098,8 ve ucunculugu de Slovenya 1064,4 puanla almisti..

Persembe gunu eleme atlayislarinin lideri, final gununun en uzun atlayisini yapan (141m) Slovenyali Jaka Hvala olmustu.. 19 yasindaki Hvala 145 metrelik atlayisiyla ilk sirayi almis ve Cumartesi finali icin rakiplerine gozdagi vermisti. 26 yaşındaki Avusturyali sporcu Thomas Morgenstern'in, Perşembe gününü pas geçmesi kendisine ugurlu gelmedi ve finalde daha henuz ilk atlayislarda elendi.. Persembe atlayislarindda takim performanslarina goz attigimizda ise Alman ve Japon takimlari, tum sporcularini eleme turuna tasimayi basarmisti..Her iki takim da yuksek formunu son yarismaya kadar surdurdu.

--

Finlandiya'ya yakindan bir bakis;

Ukko, Finlandiya Mitolojisi'nde gokyuzunun ve hava olaylarinin tanrisi olarak bilinir.. Simsekler cakan baltasi Vasara'yla gokyuzunun hakimidir ve esi Akka'yla birlesmesi de yildirimlar caktirmistir.. Kuzey kutup dairesinde yasayan Finliler'in Kalevala destaninda boyle anlatiliyor gogun tanrisi Ukko'nun onlara verdigi yasam kaynagi.. Bugunku Finlandiya topraklarinda yasamis olan Fin halkinin bu destaninin Tolkien'in Yuzuklerin Efendisi eserine ilham kaynagi oldugu, ve hatta Tolkien'in sirf Kalevala'yi okuyabilmek icin Fince ogrendigi rivayet edilir.. Misal, Lord Of the Rings serisinde gecen Elf'lerin Kalevala'nin Finlileri olduguna inanan bircok goruse rastlamak mumkun..

Iste bu guzel hikayelerle anlatilan ulke olan Suomi, yani Kahramanlar Ulkesi; 2012-2013 FIS Kayakla Atlama Erkekler Dünya Kupası yarışlarının 2. ayağına, 29 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında Kuusamo kentinde ev sahipligi yapti. Tam 10 yildir Dunya Kupasi yarislarinin sezon acilisina ev sahipligi yapan bu sehir, bu sene takvimde ikinci siraya kaydirildi.. Kuusamo yerine 2012-2013 sezonunun ilk yarışı geçen hafta Norveç'in Lillehammer sehrinde yapılmış ve HS 100 kategorisinde Alman Severin Freund 1. olurken, HS 138'de ise Avusturyalı Gregor Schlierenzauer ilk sırayı almayı başarmıştı.. Her 2 yarışmada da podyuma girmeyi başaran tek isim Avusturyalı Thomas Morgenstern HS 100'de 2. HS 138'de ise 3. olmustu..

Almanya, takimlar mucadelesinde Wellinger ile kazandi.
Sırtından yaşadığı sakatlığı geçen Alman sporcu Severin Freund, sezonun ilk yarisinda 1 galibiyet elde etti.

Bu hafta yarışmacıları izlediğimiz Kuusamo'daki Rukatunturi, veya kısa adıyla Ruka kasabasi ve ayni adli atlama rampası, HS 142 kategorisine dahil.. 1996'da modernize edilen Ruka, ışıklandırmanın da ilave edilmesiyle birlikte geleneksel olarak gece yarışlarına da ev sahipliği yapmaya başladı.. Polonya'nın Uçan Bıyık lakaplı ünlü sporcusu Adam Malysz ile birlikte son olarak 2004'te Norveçli Siggurd Pettersen'in de ortak olduğu 152 metrelik atlayış, hem Ruka'nın hem de geniş tepe (large hill) kategorisinin en uzun atlayışı olarak biliniyor..

Geçen hafta Lillehammer'de düşen Finlandiyalı Janne Happonen dizinden yaşadığı sakatlık sebebiyle ne yazık ki Kuusamo'da ev sahibi olma avantajını kullanamadi.. 3 Dünya Kupası zaferi bulunan ve Torino Kış Olimpiyatları'nda takım müsabakasından gümüş madalyası bulunan Happonen dizinden bir operasyon geçirdi ve yaklaşık 6 hafta pistlerden uzak kalacak.. Bu, Happonen için sezonun bittiği anlamına geliyor..
Kuusamo'nun en büyük favorileri arasında olan Schlierenzauer ise geçen hafta Norveç'te kazanarak 41. Dünya Kupası zaferini elde etti ve tüm zamanların en çok kazanan ismi, 46 zaferi bulunan bu sporun Ukko'su Finli Matti Nykanen'e bir adım daha yaklaştı.. Avusturyali sporcu bu hafta birincilikten uzak kaldi..
Kamil Stoch bir atlayisi sirasinda.
Kasım ayının son haftasında yapılan müsabakalarda, Ruka kayak merkezinde yaklaşık 25,000 izleyici yarislar icin biraraya geldi.. Ülkemizde henüz gelişmemiş olan bir spor olduğu için, fikir vermesi açısından yarışmaları günlük izlemenin bedeli 15-22 Euro arasında değişiyor.. 3 günlük yarışmaların tamamı için satılan kombine biletin fiyatı ise 40 Euro.. 15 yaş altındaki izleyiciler için ise ücret alınmıyor Kuusamo'da..



Jaka Hvala, Persembe gununun en iyi derecesini yapti
2011 yılının yine Kasım ayında burada yapılan yarışmalar sonucunda podyumun tüm basamakları Avusturyalı sporcuların olmuş, Andreas Kofler güçlü rakipleri Schlierenzauer ve Morgenstern'in önünde 1. olmuştu.. Takım müsabakasında da bu isimlere 31 yaşındaki Wolfgang Loitzl'ın da dahil olmasıyla Avusturya rahat bir galibiyet almıştı.. Japonya ikinci olurken, Denis Kornilov'un 143 metrelik atlayışı Rusya'ya ancak üçüncülüğü getirmişti.. Bu yil ise Avusturya hem takim hem de bireysel yarismada formsuz gorundu Kuusamo'da..
Ruka kasabası ve Kuusamo ile ilgili ilginç hikayeleri okumak isteyenler için tavsiye edebileceğim iki blog var; http://rukastories.blogspot.com/ Güzel fotoğraflar ve ilginç bilgiler ile dolu.. Ayrica bir digerinde, Kuusamo'da bulunup izlenimlerini http://jeffreyellis.blogspot.com/2012/11/kuusamoactually-were-in-ruka-finland.html  paylasan bu kayakseverin blogu da izlenebilir..

Kayak ve kis sporlari icin ideal soguk ve karanlik bir atmosferi olan Kuusamo'da eglenceli yarislar izledik.. Gokyuzunun ve havanin tanrisi Ukko'ya tesekkurler..

Nils Filmer

- Severin Freund won the individual race in Kuusamo, one day after his German team won
- 2nd Dimitry Vassiliev won his first podium since 2009 Planica
- 3rd Simonn Ammann get the 67th career podium and became 6th in all time podiums list
- Thomas Morgenstern eliminated in the final after an early poor jump
- Finland, the country of Kalevala myth and their God of weather and sky is Ukko
- It is rumoured that Tolkien eny the Kalevala myth before writing LOTR
- After being season opener for 10 years, Kuusamo is no.2 in the FIS calender this year
- 2nd leg of FIS World Cup Men Ski Jumping event, in Kuusamo Finland from Nov. 28th to Dec 1st
- Severin Freund and Gregor Schlierenzauer both won 1 each competition in Lillehammer
- Kuusamo has HS 142 category jump, and it is called Rukatunturi, or Ruka
- Adam Malysz and Siggud Pettersen jumped 152m in Ruka
- Janne Happonen from host country sidelined due to his knee injury after fell in Lillehammer
- Schlierenzauer reached 41st victory in Lillehammer, nearing Matti Nykanen's 46
- Prices of tickets are between 15-22 Euro daily, and 40 Euro for combined ticket
- Germany won Friday's Team Competition by Andreas Willinger's great performance
- Austria and Slovenian teams followed Germany in Kuusamo
- Jaka Hvala leads Thursday Quali. jumps
- Germany and Japan teams succeed all jumpers to qualify
- In Ruka 2011 Austria dominated both individual and team races
- Reading suggestions
http://rukastories.blogspot.com/
http://jeffreyellis.blogspot.com/2012/11/kuusamoactually-were-in-ruka-finland

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder