Pazar, Ağustos 08, 2010

Doğum Günün Kutlu Olsun Küresel Isınma - Happy Birthday Global Warming

Bugün, 8 Ağustos, Küresel Isınma teriminin literatüre girmesinin 35. yıldönümü. Genellikle eğlenceli ve mutlu anlarla geçen doğum günlerinin aksine, küresel ısınma sözünü ilk kullanmamızdan bu yana, her sene ismini daha sıklıkla ve korku, endişe gibi duygularla hatırlıyoruz.. Üstelik de senede bir kez değil, hemen her gün hatırlatıyor kendisini..

1975 yılında ABD'li bilimadamı Wallace "Wally" Smith Broecker'ın makalesinde kullandığı bu iki sözcük, "Global Warming"'di.. Bugün ise günlük sohbetlerin bile bir parçası oldular.. Örneğin, dün de bahsettiğim Moskova yangınları için kuraklık ve dolayısıyla küresel ısınma zan altında. Ya da iki gündür Avrupa'yı etkisi altına alan ve Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Almanya'da en az 10 kişinin ölümüne sebep olan kuvvetli yağışlara bağlı seller de küresel ısınma kaynaklı.. Bunlara iki hafta önce Çin'de, geçen hafta da Pakistan'da yaşanan ve ikisinde de en az 1200'er kişinin öldüğü selleri de ekleyebiliriz. Bunlara eklenen son halka, bugün haberlere yansıdı. Grönland'da Petermann Buzulu'ndan kopan -yapılan resmi açıklamaya göre- Manhattan'ın 4 katı büyüklüğünde bir parça, 1962 yılından beri Kuzey Kutbu'nda yaşanan en büyük ayrılma..

Peki ne yapmalıyız? Bireysel olarak etkimiz ne olabilir ki diyebilirsiniz.. Demeyin! Haklı olduğunuz nokta, öncelikle devletlerin ellerindeki güçle, dünya için birşeyler yapması gerektiği.. Mesela Kyoto Protokolü'nün gereklerini yerine getirmek. Ancak, bireysel olarak sahip olacağımız çevre bilinci de bunun yanında çok önemli ve etkili..

Enerji dostu ampuller kullanmak, televizyonu stand-by'da bırakmamak, klima yerine vantilatör kullanmak, diş fırçalama-bulaşık yıkama-traş sırasında suyu açık bırakmamak, çamaşır suyu tüketimini azaltmak, toplu taşıma araçlarını tercih etmek, kısa mesafelerde yürümek, araçla uzun beklemelerde kontak kapatmak, geri dönüşümsüz ambalajlı ürünler almamak, cam ambalajları tercih etmek, plastik yerine kumaş poşet kullanmak, çöplerimizi ayrıştırmak, bilgisayarları bekleme modunda bırakmamak, yazıcıdan asgari sayıda çıktı almak, gazetelerimizi geri dönüşüme kazandırmak.. Ne kadar çok, ama ne kadar kolay öyle değil mi?

Size klasik gelen uyarılar oldu belki de, ama bunları ne kadar çok duyduysanız da henüz uygulamaya başlamadıysanız bugün tam zamanı. Ne de olsa Küresel Isınma'nın doğum günü!

Nils Filmer

*Sana iyi bir haberim var! Eğer küresel ısınma bu hızla giderse, 5 yıldan kısa bir sürede oraya sadece yüzüp onu yiyebiliriz


Doğum Günün Kutlu Olsun Küresel Isınma - Happy Birthday Global Warming


Today, August 8th, is the 35th anniversary of the term "Global Warming" was first ever used in the science literature.. Unlike the usual birthdays that has an enjoyable and happy mood, since the word global warming first ever used, every year it reminds itself with more scary and threatening emotions to humanity.. Furthermore not once a year, but almost every new day, with new surprises..


In the year 1975, the American scientist Wallace " Wally" Smith Broecker wrote these two words, first ever time in his Science article, "Global Warming".. In contrary, today these words are a common part of our daily conversations.. For example, as i mentioned in my recent article yesterday, the Moscow fires are also a result of drought caused by the global warming.. Or, the East European floods that killed at least 10 people in last two days, in Czech Republic, Poland and Germany were also originated from heavy rainfall arised from global warming.. We can also add the floods that happened two weeks ago in China, and that one happened in Pakistan last week where in both tragedies at least 1200 people dgied seperately.. Latest news came today.. A huge piece is broken from the Petermann Glacier in Greenland -and according to the official statement- it was 4 times bigger than the size of Manhattan, the biggest ever piece broken since 1962 in the North pole..


So, what should we do? You probably think, what could be our ffect personally.. Dont think so! The point where you have right is; in the beginning the states must take some measure with the power in their hands.. For example, they can start with applying the decisions of Kyoto Protocol.. However, as individually we have also a great and important effect, if we own a correct nature conscious..


Using energy-friendly bulbs, don't left the television in stand-by mode, using fan instead of air conditioner, don't left the water flowing during brushing teeth, washing the dishes and shaving, decreasing the usage of bleach, prefering the mass transportation vehicles, going the short distances by walking, closing the engine of the vehicle when stopped for long time, don't using products with non-recycled gcovers, prefering products with glass packages, using clothing bags instead of plastic bags, seperate different kinds of garbage, don't left the computer for long time in screensaver mood, use minimum amount of paper when using printers and, help newspapers will be recycled.. So many, but how easy, right?


It could be sound classical, these warnings.. Although you might heard them several times, bt if you haven't started to apply those small rules, it is the right day to start today.. Dont forget, it is the birthday of global warming today.. 

Nils Filmer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder