Perşembe, Kasım 15, 2012

15 Kasim - Golgede Kalanlar

Yeni Anayasa Calismalari cercevesinde, Laiklik ve Ataturk ilkeleri yeminden cikariliyor! Tasariyi getiren AKP..

Mevcut anayasa metninde yer alan “Demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma” ve “Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim” ifadeleri yeni taslakta yer almadi!


Agence France Presse'nin hazirladigi ilgili haber:

http://www.naharnet.com/stories/en/60883-turkey-s-akp-moves-to-drop-ataturk-from-mp-oaths

Yemin torenlerinde daha once de Leyla Zana ve Merve Kavakci ile krizler yasanmis ve her iki olay da ulke gundeminin zirvesine oturmustu. Zana kursude Kurtce konustugu icin, Kavakci ise genel kurula turbanli geldigi icin buyuk tepki toplamisti.

Mevcut metinde yapilacak olasi degisiklikle, bir dahaki donemde metinde olmayan bir ifadeyi, mesela Ataturk ilkelerine baglilik iceren sozleri, kullanacak herhangi bir vekil adayi muhtemelen Zana ve Kavakci'nin yasadiklarina benzer bir son gorecek.

Deniz Ulke Aribogan'in kursu krizleriyle ilgili yazisi:

http://www.kentselhaber.com/V13/ColID/1847/Yeminler-ve-krizler

Bir ulkenin kendisine bagimsizlik kazandiran onderine baglilik yeminini anayasadan cikarmasi, sakar bir insanin elinde silahla oynarken kursunu kendi bacagina sikmasina benziyor. Unutmayin ki, o gunlerde bagimsizlik disarda isgalcilere, icerde de isgalcilere bagli isbirlikcilerine karsi kazanilmisti. Bir daha hic gerceklesmeyecek su Osmanli ruyanizdan uyanin artik!

Nils Filmer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder