Pazar, Şubat 17, 2013

Sorguc; Kavram Kargasasi


Herkesin bir gunde konusabilecegi kelimenin bi sinirlamasi olsa.. O sinir dolunca, agzi kapansa.. Herkes daha az ve daha anlamli mi konusurdu? Yoksa hic konusmayip sadece mesajlasmaya mi baslardik..

Modern mi olurduk, cagdisi mi.. Modern ne demek oluyor? Guncel ve gunun gerektirdigi sekilde olmak mi.. Konusmak bizi modern yapar mi.. Bizi hayvanlardan, diger canlilardan ayiran en temel ozellik mi gercekten konusabilmemiz.. Peki ya sadece konustuklarimizi uygulasak.. Asla uygulamayacagimiz seyleri hic soylemesek.. Pozitif seylerden bahsetmek agirlikta olsa.. Negatif seyleri, mecbur kalmadikca dile getirmesek.. Ama kime gore, neye gore pozitif, negatif? Baskasina gore pozitif olan, bana gore negatif olabilir mi.. Benim negatif dedigime, kac kisi pozitif derse ben yaniliyor olurum.. Telefonda da konusabiliriz.. Konustugumuz kisiyi biliriz, ama yuzunu gormeyiz.. Uzaktaki insanlarla mi daha cok konusuruz telefonda, yoksa o gun zaten gorduklerimiz, goreceklerimizle mi daha cok konusuruz.. Yuzyuze mi daha akicidir konusma, telefondayken duvara bakarak konustugunda mi ayni kisiyle.. 


Bir sonraki konuya ne zaman gecilir.. Kendi soyledigin bitince mi degisir, yoksa karsindaki mi degistirir konuyu.. Savunma veya hucum var midir konusmada.. Konusunca hangi organlarimiz harekete gecer.. Agiz, dil, ceneden mi ibaret, yoksa beyin, kalp ve digerleri de dahil mi.. Anlatsam mi, anlatmasam mi dedigimiz bir konuyu ne zaman anlatmak isteriz, kiminle paylasirsak sirrimiz guvendedir, bilmemesi gereken birine anlatacak kisiye mi anlatmayiz.. Cok konussak agzimiz bozulur mu.. Az konussak, konusmayi unuturmuyuz.. Insan kendine yakisani mi soylemelidir yalnizca.. Bazen de igrenclesir mi insanoglu konusurken.. Igrencligin tersi nedir.. Tersi olmayan bir kelime evrende sonsuza kadar yasar mi.. Sacmalamak bir ihtiyacmidir.. Evetse, hayat sacma oldugu icin olabilir mi.. Bir ihtiyac degilse, sacmalayanlar bunu neden yapar.. Ayiplanmamak icin sacmalamayanlar, sacmalayanlardan daha mi masumdur.. Yasama amacimiz masum olmak midir.. Konusarak gunahkar olunur mu.. Insan kendine yakisani mi soylemelidir yalnizca, sacmalamamak adina..

Bugunluk yeteri kadar sacmalamis olsam, konusabilecegim kelime sinirina gelmis olsam, agzim kapanmis olsa.. 

Yine de bunlari dusunurdum..

….

Nils Filmer